Hoe een goede online apotheek te vinden

Internetapotheken zijn van verreikende betekenis gebleken bij het voldoen aan de groeiende medische behoeften van het publiek. Betere beveiliging van de medische informatie van de patiënt, snelle levering en lage prijzen hebben ze meteen tot een favoriet onder de patiënten gemaakt. Het kopen van een voorgeschreven medicijn is nog nooit zo eenvoudig en veilig geweest bij de traditionele drogisterijen; vandaar dat de populariteit van online apotheken stijgt. De groei van online apotheken heeft sommige gewetenloze mensen echter verleid om online drogisterijen te lanceren met als enig doel de hausse te verzilveren zonder de gewenste kwaliteit van dienstverlening te bieden. Terwijl deze verkeerde mensen winst maken met hun immorele/illegale zakelijke ondernemingen, zijn hun klanten de dupe. De patiënten moeten dus voorzichtiger zijn bij het kiezen van een online apotheek.

De klanten moeten de juiste stappen ondernemen om te bepalen of een online apotheek legitiem is of niet. Het kopen van een geneesmiddel bij een illegale/onethische apotheek stelt de patiënt bloot aan het risico besmette of namaakgeneesmiddelen te ontvangen. Onveilige of verkeerde medicijnen kunnen leiden tot interacties tussen geneesmiddelen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Bovendien schieten dergelijke onethische apotheken veel te kort in het handhaven van goede servicenormen. Zo vormt Modafinil kopen een medicijn van een dergelijke drogisterij een groter risico voor de patiënt op het gebied van veiligheid, vertrouwelijkheid, prijs en de kwaliteit van de geleverde medicijnen. Aan de andere kant geven goede en legitieme online apotheken niet alleen de nodige feedback en suggesties over mogelijke interacties tussen geneesmiddelen die het gevolg zijn van de inname van een voorgeschreven medicijn, maar worden ze ook beheerst door een strikt beleid om superieure servicenormen te handhaven. Om de legitimiteit van een apotheek te bepalen, moeten patiënten nagaan of de internetapotheek een vergunning heeft of is gecertificeerd door een controle-instantie. Vergunde apotheken bieden meestal een directe link naar hun vergunningverlenende/verificatieautoriteit. Patiënten dienen idealiter pas een bestelling te plaatsen nadat ze deze status hebben geverifieerd.

Afgezien van het bovenstaande moeten patiënten ervoor zorgen dat de online apotheek een geldig fysiek adres en de juiste contactgegevens verstrekt om vragen van klanten te beantwoorden. Goede apotheken geloven in het onderhouden van sterke pre- en post-salesrelaties met hun klanten, daarom verstrekken ze altijd een geldig contactnummer om vragen van klanten te beantwoorden. Online apotheken die bestellingen verwerken zonder een geldig recept of zich overgeven aan de praktijk van het genereren van valse recepten, moeten worden vermeden.

Een handvol onethische online drogisterijen nemen vaak hun toevlucht tot verleidelijke marketingstrategieën door een “magische remedie”, een “plotselinge doorbraak” of een “snel herstel” van een ernstige gezondheidsstoornis aan te kondigen. Naar alle waarschijnlijkheid geven deze apotheken feiten verkeerd weer of verzinnen ze verhalen om meer klanten naar hun apotheken te lokken. Deze zogenaamde “quick-recovery” / “quick-relief” medicijnen kunnen ernstige gezondheidsproblemen opleveren als ze worden geconsumeerd zonder voorafgaand overleg met een geregistreerde arts. Vermijd die sites die zichzelf op de markt proberen te brengen door fouten bij hun concurrenten te ontdekken of grote beweringen te doen zonder enige relevante reden om ze te ondersteunen.

Last but not least, raadpleeg bij twijfel altijd eerst de arts.

De internetapotheekindustrie heeft een lange weg afgelegd in het faciliteren en verbeteren van de distributiestandaarden voor geneesmiddelen. De industrie mag dan gewetenloze mensen hebben, maar een gezamenlijke inspanning van de overheid en het publiek zal de internetapotheekindustrie zeker helpen bij het ontmoedigen en uiteindelijk opruimen van diegenen die zich overgeven aan verkeerde handelspraktijken.