Bangers & Mash

De ingrediŽnten:
500 gram grof gehakt, paneermeel, oud brood, beschuit, boekweitmeel,
2 eieren, 500 gram aardappelen, 250 gram knolselderie, echte boter, melk, nootmuskaat, peper en zout en . . . . . .

Vraag bij een goede slager of hij grof gehakt wil malen van goed vet varkensvlees, zoals bijvoorbeeld speklapjes. In Ierland en Yorkshire noemt men dit ‘pork 'n' belly’. Meng de gehakt met 2 eieren, flink veel paneermeel, gemalen oud, droog brood of fijngewreven beschuit en twee eetlepels boekweitmeel.
Zorg dat het een ‘smooth’ mengsel wordt; voeg eventueel wat melk toe. Op smaak brengen met peper en zout.
Maak van het mengsel worstjes (3 per persoon !) en bak deze in een koekepan in echte boter.

Schil de aardappelen en knolselderie en snij ze in blokjes. Kook de aardappelen en de knolselderie samen in ruim water tot ze goed gaar zijn. Nu fijnstampen en er flink wat echte boter en melk aan toevoegen totdat het lekker smeuÔg is. Op smaak brengen met peper, zout en wat nootmuskaat.
Serveer deze eenvoudige doch voedzame maaltijd met een glas echte

 Guinness
Eet smakelijk!


ENKELE VARIATIES
en andere recepten 

"From Sandi's Recipe File"


 

Recipe Source: Recipe Card
from The Hamlyn Publishing Group

Bangers and Onion Mash

Amount

Ingredient

1

large onion

1 pound

potatoes

 

pepper

 

salt

1/2 ounce

butter

1 tablespoon

milk

1 pound

beef sausages

Peel and roughly chop the onion and put it in a small pan. Just cover with cold water, bring to the boil and simmer for 25 minutes. Peel the potatoes and cut them into even-sized chunks. Put them in a large pan with water and a good pinch of salt. Bring to the boil and simmer, covered, for 20 minutes or until soft enough to mash. Separate the sausages and put them on the grid of a grill pan. Grill them under a medium heat, turning them often, until they are cooked and well browned. Drain the onions. Drain the potatoes and mash them with plenty of salt and pepper, the butter and the milk. Drain the sausages on kitchen paper. Beat the onion into the mash and pile it on a plate wig-wam style, forking the sides into a pattern. stand the sausages upright around the potato and serve. Serves 4.


Cathleen's Bangers in rum sauce

Ingredients: 1 lb Shannon Traditional Sausages (Bangers), 1/2 to 2 oz rum (white or dark), 21/2 tablespoons dark brown sugar

Cook sausage until lightly browned in a skillet with a little oil. Drain on paper towel. Slice sausage into three equal parts. Steep in rum for 2 hours. Sprinkle sugar over rum and sausages making sure they are covered with liquid. Cook in 325 C oven for 15-20 minutes or until bubbling. Serve with cocktail sticks.
Serves 6 to 8


Sodabread
(Iers bruin brood)

Hoewel het een rond brood is noemen de Ieren het "Brown Square".

De ingrediŽnten: 225 gram witte bloem, 1 afgestreken theelepel zout, 1 afgestreken  theelepel suiker, 2 flinke theelepels bakpoeder, (natriumbicarbonaat ("maagzout"), 450 gram volkorenmeel (of 350 gram volkorenmeel + 100 gram roggebloem), 30 gram harde boter (of reuzel) en 4 dl karnemelk of gewone melk met 1 eetlepel yoghurt

Zeef zout, suiker, bakpoeder en de witte bloem in een grote mengkom.Voeg de fijngehakte boter (of vet) toe en maak met een vork een kruimelig mengsel van het geheel.Hierna volkorenmeel toevoegen en vermeng alles heel goed met een mes in opwaartse bewegingen. Zo wordt het een luchtig geheel. Maak een kuiltje in het midden en giet de melk erin. Meng met een houten lepel, goed door elkaar roeren totdat het deeg van alle kanten loslaat. Kneed nu met de handen (die u door de bloem hebt gehaald) het deeg tot een stevige bal en plat die wat af. Kerf een diep kruis in het brood met de botte kant van een mes. Bestrijk de bovenkant met melk. Plaats het brood in een tot 200į (gasstand 6) voorverwarmde oven gedurende ongeveer 40 minuten. Haal het brood eruit, keer het om en laat het dan nog 5 minuten in de oven.

Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als u er op klopt.
Wikkel het eventueel in een vochtige doek om af te koelen.


Irish Broth

De ingrediŽnten: 1 pond aardappelen, 1 pond prei, 1 liter bouillon (kip of vlees), 2 eetlepels room, 1 stang bleekselderij, 30 gram boter, eventueel Croutons (in boter gebakken blokjes brood), zout en peper.

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes. Snij de prei en de selderij in kleine reepjes. Smelt de boter in een pan, voeg aardappelen en groenten toe en roer alles goed door elkaar. Deksel op de pan en vijf minuten laten sudderen.
Voeg de bouillon toe, zout en peper naar smaak en een uurtje laten pruttelen.

Voor het opdienen een scheutje room in het bord en de hete soep toevoegen.

Extra mogelijkheden: Bij de groenten een paar fijngesneden wortels doen en mee laten fruiten. Doe de Croutons in een soepterrine, giet er de hete soep overheen en garneer met toefjes stijfgeslagen room.


Ierse zomerpudding

Maak deze pudding een dag van te voren.

Voor 6-8 personen:

De ingrediŽnten: 750 gram vers zacht fruit (bij voorkeur rood fruit vanwege de kleur), 175 gram kristalsuiker en witbrood zonder korst (een beetje stevig brood)

Doe de vruchten met de suiker in een pan. Verwarmen tot de suiker is opgelost. Geen water erbij. Niet roeren, maar zo nu en dan de pan even heen en weer schuiven, zodat de vruchten heel blijven. Af laten koelen. Neem een puddingvorm of een schaal met een inhoud van circa 9 dl. De bodem en zijkanten invetten met een beetje boter (dan laten de boterhammen bij het storten wat gemakkelijker los). Bekleed de schaal met de zo nodig bijgesneden sneetjes brood. 

Denk erom: het brood moet helemaal afsluiten. Houdt wat sneden brood over voor de bovenkant.

Giet de inhoud van de pan (nadat u een of twee lepels vruchtennat heeft achtergehouden) in de vorm. Afdekken met de rest van de sneetjes brood. Goed aandrukken. Leg een bord of een schotel op de pudding (onderkant ook even invetten) en zet er iets zwaars op. Een nachtje in de koelkast laten opstijven.

De pudding op een schaal storten en de stukjes brood, die wit gebleven zijn, met het achtergehouden sap kleuren. Garneren met wat vruchten en/of toefjes slagroom.