Bangers & Mash is begin jaren 90 geformeerd.

De band dankt haar naam aan het gelijknamige gerecht; het is makkelijk te maken en heel erg voedzaam. Tristan, uit de televisieserie met dr James Herriot, waar Jeroen  een groot fan van is, maakte altijd dit gerecht als het zijn kookbeurt was. Bangers zijn worstjes en Mash is aardappelpuree.

Onze grote hobby is muziek maken en dat doen we allemaal al sinds mensenheugenis. We waren lid van diverse andere bands. Hoewel we verschillende soorten muziek spelen en speelden, hebben we er één gemeenschappelijk: de Ierse Folk. Niet verwonderlijk dus, dat de Ierse folk een groot deel van ons repertoire bestrijkt.

Natuurlijk spelen we de bekende Ierse krakers als The Wild Rover, The Black Velvet Band en Whiskey In The Jar, maar daarnaast is er voldoende ruimte voor mooie ballades. Naast Ierse en Schotse folkmuziek spelen we ook een aantal "gouwe ouwe", enkele Nederlands liedjes en "last but not least" schrijven we ook zelf muziek; u zult er enige stukken van horen als u naar een optreden komt of luistert naar een van onze albums. Wilt u weten, welke nummers we zoal zingen en spelen, raadpleeg dan het repertoireoverzicht.

Bangers & Mash behoort niet tot de categorie (zoals wij zeggen "geitenwollensokkenfolkmuziekmakers") die de hele avond alleen maar instrumentaaltjes, het liefst zo snel mogelijk, zit te spelen. Wij zijn vertolkers van de gezongen folkmuziek en wisselen deze zeer incidenteel af met een instrumentaaltje.
Als we optreden, willen we de toehoorders een gezellige avond bezorgen. De sfeer is onze leidraad: Wilt u feesten? Geen probleem! Luistert u liever, wij vinden het prima.
U bepaalt het aantal decibellen, wij zorgen voor de rest!

Om zoveel mogelijk mensen met onze muziek te bereiken, hebben we in 1995 besloten de Vereniging  Bangers & Mash op te richten. Via deze vereniging zonder winstoogmerk zijn wij in staat, de kosten voor een optreden zo laag mogelijk te houden en dat heeft ons tot op heden geen windeieren gelegd.
De naam Bangers & Mash is een gevestigde naam in folkland en ook internationaal niet geheel onbekend.
Rijk hoeven we van de muziek niet van te worden, maar natuurlijk wel heel erg beroemd!!


DE BANDLEDEN


SjannekeSjanneke van Herpen

Geboren: 27 maart 1968
Geboorteplaats: Heemskerk
Beroep: Beeldhouwer

 

Sjanneke is de enige vrouw in de band (maar dat vindt zij niet erg). Zij woont samen met Willem (hij blijft als zanger van het levenslied liever anoniem) en is dol op uitslapen. Als ze niet uitslaapt is ze vaak in haar atelier te vinden of maakt ze wel ergens muziek. Een werkuitstapje naar Spanje, Tjechië of Zuid Afrika vindt ze ook bepaald geen straf.

Binnen de vereniging en de band is afgesproken, dat zij altijd overal de schuld van krijgt; dat voorkomt een hoop onenigheid en het werkt al jaren tot ieders tevredenheid.

Sjanneke speelt viool, altviool en cello en wat kan zij haar snaren teisteren, zeg! Haar favoriete instrumental heet Devil's Dream en dat is het voor de begeleiders zeker!
Maar ze tovert ook de prachtigste klanken uit haar violen wanneer ze de Ierse ballads speelt.
Zingen deed ze uit principe niet, maar we hebben haar nu toch over de streep weten te trekken.

Atelier aan Zee   Sjanneke van Herpen


JeroenJeroen Stam

Geboren: 2 september 1954
Geboorteplaats: Amsterdam
Beroep: Leraar basisonderwijs

 

Jeroen is voorzitter van de Vereniging Bangers & Mash en is op het podium de "alles-aan-elkaar-prater". Hij is de oudste in de band en vader van dochters Amber en Brontë. Hij is leraar in hart en nieren, maar daarnaast is hij ook graag schrijver. Het eerste boek van zijn hand, getiteld "Een bizarre tocht door een Verloren Oord" is inmiddels verschenen. Hij bekijkt altijd alles eerst van de donkere kant om later tot de conclusie te komen, dat het allemaal toch wel meevalt. Jeroen is een verstokt pijproker, maar alleen als hij er lekker voor kan gaan zitten. Ook houdt hij van karate, dus u bent gewaarschuwd! Zijn agenda is Jeroen's grootste vriend, maar tevens de grootste bron van zijn neurotische angst om dingen te vergeten.

Jeroen speelt akoestische en elektrische basgitaar, gitaar en triangel en vormt met drummer Jeffrey (en samen met zijn uitstraling en gestalte) de solide basis van de B
&M-muziek. Hij is de tweede leadzanger en de bas-refreinenmeezinger.

Jeroen Stamgast  Jeroen Stam


PeterPeter Janssen

Geboren: 24 mei 1955
Geboorteplaats: IJmuiden
Beroep: Hoofd administratie

 

Peter is de penningmeester/administrateur van de Vereniging Bangers & Mash en onderhoud mede de contacten met de buitenwereld. Hij is getrouwd met Pieta en heeft 3 zonen: Sean, Jeffrey en Brendan. Ook in zijn vrije tijd kun je hem vaak achter de computer vinden; het is zijn grote verslaving en dus vanzelfsprekend onderhoudt hij de website van de band. Daarnaast is hij gek op muziek en heeft hij een bescheiden eigen geluidsstudio. Die wordt intensief gebruikt, want ook de jongens hebben de muzikale talenten van hun ouders meegekregen.

Peter speelt mandoline, Ierse bouzouki, accordeon, gitaar en verder bodhrán, shaker, bekkens en treinfluit. Daarnaast brult hij, waar nodig(?) mee in de refreinen.
 


LowieLowie van Herpen

Geboren: 6 maart 1961
Geboorteplaats: Heemskerk
Beroep: Slijter

 

Lowie is secretaris van de vereniging Bangers & Mash, de PR-man en de zingende techneut van de band en ja, hij is de oudere broer van Sjanneke. Hij is vader van zoon Thijs en dochter Anouk. In zijn schaarse vrije tijd schildert hij niet onverdienstelijk. Hij is een expert op het gebied van whisky, whiskey (!) en wijn en beschikt over een gigantische parate kennis aan anekdotes en wetenswaardigheden en over zijn eigen winkel/wijn/whiskyhandel in Heemskerk, "The Spirit of Wine".

Lowie is altijd weer in staat om onze geluidsapparatuur en instrumenten aan de praat te krijgen als wij (of meestal een of ander spook) de boel hebben verstjeerd. Hij heeft een mooie stem en daarom is hij met algemene stemmen gekozen tot leadzanger. Daarnaast speelt hij geluidsinstallatie en 6- en 12-snarige gitaar, banjo, mondharmonica en allerlei fluiten. Ook oefent hij af en toe op een heuse doedelzak. (Hij beweert de beste banjospeler van de buurt te zijn, maar wij hebben zo onze twijfels!)

The Spirit Of Wine   Lowie van Herpen


Jeffrey

Jeffrey Janssen

Geboren: 19 december 1986
Geboorteplaats: Koedijk
Beroep: Verkoopmedewerker

 

Jeffrey is drummer en bespeelt de cajon. Hij is een zoon van Peter en deelt met hem dezelfde passie voor Jimi Hendrix, maar houdt daarnaast van heel veel muziekstijlen. Hij heeft samen met partner Linda sinds 17 september 2013 zoon Jace. Jeffrey vormt samen met Jeroen de muzikale basis van Bangers & Mash. Wanneer de ruimte het toelaat, neemt hij plaats achter een imposant drumstel; is de ruimte te klein, dan is de cajon een bescheiden, maar zeer welkome vervanger. Door de komst van Jeffrey is de gemiddelde leeftijd van de band aanzienlijk gedaald en de gemiddelde lengte aanzienlijk gestegen!